Miks?

Lapsed on meie elu õied. Ja neid võiks ka vajalike lauakommete teadmistega tutvustada. See võib osutuda raskeks ja pidevaks tööks, mis kestab aastaid. Kuid kogemused näitavad, et pidev põhitõdede kordamine tasub siiski ära. Kõige olulisem on lastele vastata „ miks“ küsimustele.

Siinkohal mõned näited, mida täiskasvanutelgi hea meelde tuletada:

  • Miks ma pean istuma söögilaua taga sirgelt? Sest inimene on loodud sirge seljaga ja toit läheb kõhus palju paremini edasi, kui kõveralt istudes.

  • Miks ei tohi rääkida söögilaua taga? Tegelikult ikka võid. Lihtsalt samal ajal, kui toit on suus ja sa räägid, võib toit sattuda valesse kohta ja võib tekkida lämbumise oht.

  • Miks kahvel on vasakul ja nuga paremal pool? Nuga on terav ja sellega lõikamine on juba arenenud inimeste tunnusmärk. Ja et seda võimalikult ohutult teha, tuleb teha seda kõige tublima käega. Paremakäelistel on selleks parem käsi. Ja kuna väga paljud inimesed on paremakäelised, siis kaetaksegi nuga paremale poole. Üle jääb veel vasak käsi, millega õpid imekiiresti toitu tühja kõhuga suhu pistma. Vasakukäelised vahetavad noa ja kahvli asukohta ning toimivad samuti nii või õpivad sööma juba väiksena nagu paremakäelisedki.

  • Miks supitaldrikut peab kallutama väljapoole? Sest kui see juhtub kummuli minema, siis supp ei tule sulle sülle vaid läheb lauale. Lauda on palju lihtsam puhastada kui seljas olevaid riideid.

  • Kas kahvel peab olema käes kahvliharud üleval- või allpool? Tegelikult võib nii ja naa. Kui lauas söömiseks hakati tegema reegleid, siis söödi kahvli harud allpool. Seda tehakse palju ka tänapäeval. Aga kui vaja veidi söömistempot tõsta või raske on osa toiduaineid taldrikult kätte saada, siis hoitakse kahvlit käes harude otsad ülevalpool ja kumerus allpool.

Eelmine
Kus on küünarnukkide koht?
Järgmine
Külakost

Sellel postitusel ei ole vastuseid

Email again: